Entry # 109

Entry# 109

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Location: Fukuoka, Japan

大成建設九州支店の新オフィスは、「旧支店の記憶」を大切にしながら「ウェルネス」と「ZEB」の実践の場となることを目指した。中小規模のテナントオフィスビルとして事業性を保ちつつ付加価値を高めるべく「ZEB」化に建築主と共に取り組んだ。働き方改革を社会に発信すべく、オフィスの見える化を図るとともに、接客や打合せ、ワークスペース、各種イベント、ライブラリー、コーヒーブレイク、ランチタイム、バータイム、茶道部の活動など多目的に使われるラウンジスペースを計画し、自由な働き方とコミュニケーションの活性化を実現する「ウェルネス」スペースとした。また、博多ならではの空間の設えとすることや、旧支店で使われなくなっていたアートや旧支店の茶室の材料を再利用し、「旧支店の記憶」を継承することを考えた。

The new office aimed to be a place for practicing “wellness” and “ZEB” while cherishing “memory of the old branch”. We worked with the building owners on “ZEB” to increase added value while maintaining business as a small-to-medium-sized tenant office building. In addition to visualizing the office in order to disseminate the way of working reform to the society, the lounge used for multiple purposes such as customer service and meetings, work spaces, various events, libraries, coffee breaks, lunch times, bar times, tea ceremony activities It is a “wellness” space that plans space and realizes free working styles and activation of communication. In addition, I thought about setting up the space unique to Hakata and reusing art of the old branch and materials of the old tea room of the old branch to inherit “memory of the old branch”.

高断熱・高遮熱なファサードを持つ建築計画と、昼光利用による自然エネルギーの活用、高効率機器の採用等による環境負荷が低く、ランニングコストも抑えた設備計画を行い、BELS認証制度において、テナントオフィスビルとして国内初のZEB Ready認証を取得した。標準的なビルに対して一次エネルギー消費量を52%削減した。また、敷地が博多駅から続くビジネスエリアと住吉神社の森の接点に位置することに注目し、“都市と自然の交わり”をコンセプトとし空間を構成した。神社の軒下空間をモチーフにしたラウンジは、ゲスト用と社員用が瞬間調光ガラス一枚で連続する一体的な空間となっている。また軒下空間には茶室、縁側、左官壁や苔といった日本的な要素を配した。一方で、Shawの落ち着いた自然なムラ感のあるカーペットを軒下に敷き込むとともに、旧支店のモダンアートの再利用と西洋的なかたちのカラフルな家具を配することで、日本的な空間を現代的な表情に昇華させた。

With the BELS certification system, we have an architectural plan with a high thermal insulation / high thermal insulation facade, low utilization of natural energy by daylighting, adoption of high efficiency equipment, etc., and a facility plan with low running costs. Acquired Japan’s first ZEB Ready certification as a tenant office building. Reduced primary energy consumption by 52% over standard buildings. In addition, focusing on the fact that the site is located at the contact point between the business area continuing from Hakata Station and the forest of Sumiyoshi Shrine, we constructed a space based on the concept of “the union of the city and nature.” The lounge with the motif of the space under the eaves of the shrine is an integrated space where guests and employees are connected in a row with one instantaneous light control glass. In the space under the eaves, we arranged Japanese elements such as tea room, enclave, plaster wall and acupuncture. On the other hand, it is a contemporary Japanese-style space by laying down the sober and natural uneven carpet of Shaw under the eaves and reusing modern art of the old branch and arranging colorful furniture of Western style. It sublimes into a realistic expression.

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Skills

Posted on

March 29, 2019