Entry # 34

Entry# 34

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Location: Livonia, MI

The client has been providing the Architectural and Design Industry of Eastern Michigan and Northwestern Ohio with lighting solutions for 50 years. Located in an industrial park in Livonia, Michigan, their offices were a typical warehouse/office configuration. The workstation layout and multiple enclosed offices limited their ability to accommodate growth or to collaborate. In addition, their meeting room was too small; limiting the capacity for group presentations, as educating the industry is a large part of their business model. The design team at the firm worked closely with the client, solving these challenges by incorporating collaborative work areas, updated workstations, and enlarged meeting and gathering spaces. The layout is strategically planned to allow natural daylighting to flood the space and positioned for easy growth within all departments. The firm’s design team specified materials that were selected to counterbalance the exterior access to the office and the shared traffic areas from contractors and clients. Shaw Vertical Layers luxury vinyl tile was installed in the entrance to allow easy cleaning and durability. Shaw Sea Edge and Central Line modular carpets from the Places collection were used together to create a design element to appeal to the Architects and Designers who are the client’s target audience. Products were selected from the No-Rules program allowing repair and replacement in the future with no dye lot issues. The result is a state of the art lighting showroom and working warehouse displaying the newest and most innovative light fixtures and controls, finishes, and workspace environment.

The client works closely with the design industry to not only provide light fixtures and controls to clients, but also educate the professionals who are specifying the product. This renovation project has allowed significant flexibility to not only utilize the whole space as a showroom, but also has provided multiple collaboration areas to host large groups for presentations and seminars, which previously was not easily accommodated in the old space. One of the highlights of the build out is the expanded cafe. This space is significantly larger and now has a beautiful outdoor patio, which showcases their exterior lighting product lines, and is connected to the interior by a large glass overhead door. This dual-purpose space has the flexibility to work as separate spaces or can be utilized as one space for a large gathering for outside clients and another space for employees to collaborate. As you walk through the building, no matter which room you are in, you will find various light fixtures and controls represented by the client, which has redefined their previous “warehouse” culture into a “showroom” allowing clients hands on examples of the products in use. Glass walls and doors were installed to allow viewing and display of lighting to be available regardless of rooms being in use. As a form of wayfinding, the flooring material was specially designed to highlight main paths of travel and department groupings, which adds a level of visual interest to this exciting workplace.

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Skills

Posted on

March 29, 2019