Entry # 36

Entry# 36

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Location: Richardson, TX

The client’s 400,000-square-foot, four-level headquarters transforms a commercial office building into an open workplace that promotes communications and collaboration. The design team was able to bring the employees together and change their culture by understanding the needs of the client’s employees and how each department works.

The end user has experienced exponential growth since its founding in 1998. To achieve strategic growth plans, the client consolidated its four separate offices into a 400,000-square-foot, four-level headquarters that transformed a commercial office building into an open workplace promoting communications, collaboration, and innovation. Working on a fast-track schedule, the integrated architecture team transposed the siloed culture with a visually and spatially fluid workplace environment. The team transformed the dungeon-like ground-level façade with storefront windows and skylight to bring in tons of daylight and then reconfigured the existing floorplate into an open plan centered on a central atrium and color-coded “neighborhoods” that define the different departments. In order to maximize space conference rooms cantilever over the atrium and a grand helix staircase unifies all floors. Environmental graphics and punches of color throughout support wayfinding. Programming included individual workstations with flexible furniture that allow teams to reconfigure as needed. The farmers’ market-style cafeteria with tons of healthy options, fitness center/gym with studio classes for employees to attend together, game room, auditorium, and informal gathering spaces support the health of the company and those who work there. “The headquarters move needed to be very strategic,” noted Sandy Seaton, Vice President of Real Estate & Workplace Solutions. “Working with [the design team] allowed us to bring in creativity, flexibility, and nimbleness. The idea of bringing all of our employees together and creating one workplace culture with new amenities like the work café, fitness center and neighborhoods has created a cohesiveness that didn’t exist before.”

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Skills

Posted on

March 29, 2019