Entry # 49

Entry# 49

Total 1 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Location: Kuala Lumpur, Malaysia

The client is one of the largest Malaysian groups of companies working in the field of property development. The firm was consolidated from the 3 separate floors if the existing building onto a new building with 2 full floors (13th and 13a floor). The expansion of the holding resulted into moving to a new office space with the main goal of the project was the creation of a statement space to greet guest and a functional and laconic space for employees from various department. A co-creation exercises were carried out to generate areas for connection, concentration and innovation, which includes the following:
· Promote well-being and efficiency practices
· Generate integration between different work teams
· Stimulate collaboration in a natural and spontaneous way
· Reflect corporate identity both to internal and external users.
The project had another challenge, and it was to be completed in a short time. The client required to have the site fitted out and ready to receive the move of existing office systems and documents, to minimise downtime. The firm develops a design concept based on the sophistication, boldness complemented by sleek detailing. The final design transmissions over two floors, at 37.000 square feet. One level was converted into a main reception area, along with meeting rooms and the project team’s work space. Whilst the upper level holds the director’s rooms, boardrooms, training space and the legal & finance team. With the site running on a tight schedule, the carpet tiles where a perfect solution, for its easy installation, durability, easy maintenance and sound proofing qualities. The carpet’s environmental characteristics and certifications also met the Clients GBI & LEEDS requirements as they see it as an opportunity to reduce the environmental impact from the relocation of office.

The 13th floor-The limited ceiling height challenged the design team to fit in ‘an installations’ and still achieve a spacious interior. With that the ‘installation’ the team had in mind was to create a striking, graphical pattern on the floor through the use of ‘Surround carpet tiles’. The illusion the floor design created amplified the space with wood in vertical stripes and louvre ceilings. The pattern on the floor leads and welcomes guest to the lounge area with a monolithic installation method but layer diagonally for a dynamic effect. Highlights of denim blue, the colour from the client’s brand are used to create an absolute striking contrast against the neutral surrounding tones. Relaxed formal furniture appoints the interior, while large vertical light boxes diffuse a soft ambiance to the waiting area. Meeting spaces have been integrated close to the reception to facilitate quick meet-ups while maintaining some form of transparency. While a host of wall panel doubles as cabinets aids to divide the function of each space, the continuity of space has not been neglected through the use of the carpet tiles design and colours. The 13a Floor-The concept of strength was the key to this floor, generating a warm palette, rich in textures and solid colors reflects the brand image of the company. Materials such as carpets that evoke fabrics by hand, divisions in glass, wood veneer coatings with a natural vein, wallcovering, acid color glass, reflective ceilings in which the lighting appears subtly emphasizing textures and shapes. The office all-round glazing means apart from harsh lighting, heat would be a major factor that may cause discomfort to the occupants. We had the larger common areas confined to the centre of the core, while smaller room with specific temperature control lined the sides of the building, as these rooms will not always be occupied. This thought process landed us with a darker colour scheme at the waiting area, with wall materials like dark grey stainless steel wrapping around concrete walls, finished with anodised gold inserts, whilst walls in a plush washed out blue velvet wall covering. The floor design accents these elements of gold inlays and natural textures, with the selection from the Noble Collection, in Alchemy and Honed Tiles. The proper combination of open and closed spaces intended was to create collaboration and privacy and was made possible with the pattern design achieved on the floor. The spatial distribution allows to liberate office allowing transparency, and integration of artificial light. As a complement to the workspace, a coffee area is included for use by all employees of the Group, further promoting integration and socialization.

Total 1 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Skills

Posted on

March 29, 2019