Entry # 85

Entry# 85

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Location: Melbourne, Australia

The client’s 90+ staff was spread across 4 smaller (350sqm) floor plates, each of which was quite narrow – but needed to fulfil a number of the daily tasks that the client’s staff might perform. This includes impromptu stand-up meetings, closed meetings, high concentration booths and open and enclosed meeting spaces. All of which proved quite tight, once 25-30 staff were factored into each level. The end user also was looking for a fresh way to incorporate the key disciplines of their business – planning, traffic + transport and urban design. They sought a subtle and thoughtful design solution for this integration.

To create defined sense of space/zones, within the dense office, we used defined walkways with differing floor coverings, with steel structures and with tiled breakout benches, screens and greenery. For the integration of their disciplines, we incorporated a suspended aluminium structure over the reception counter, which was representative of the hoddle grid. The ratio sign itself is suspended, as the end user takes a 360 degree view to planning – as planning has become much more “3D” than ever before, as we continue to build in new and interesting ways. Throughout the space we used tiled patterns that seemed random, but link closely to the ‘gridded’ planning guidelines that define zonings within Victoria. A great example of this is the kitchen counter which loosely denotes the planning overlay in the Cremorne/Richmond area between commercial, industrial, retail and residential. For traffic + transport, we created ‘bridges’ and ‘overpasses’ that were represented by steel work that divided areas, we also created tracks, that resembled roadways throughout the space. For urban planning, we used Shaw Dye Lab which has natural contours that are indicative of contoured landscapes, and to highlight a movement that is growing momentum is urban planning and greenspaces, we suspended a ‘rooftop garden’ above the island bench in the breakout.

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Skills

Posted on

March 29, 2019