Entry # 89

Entry# 89

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Location: Richmond, VA

A new and fast-growing real estate firm, chose the location for their second office in the well established neighborhood of Richmond’s Near West End. While the building is central to the group’s diverse and ever-growing clientele, the space, a former 1930’s-era movie theater, came with a lengthy list of design challenges. Surrounded by some of the city’s finest restaurants, retail stores and other amenities, the risk seemed worth the reward to transform this tired interior into a vibrant business hub. The +/-5,000 sf suite was filled with heavy traditional detailing and suffered from a complete lack of natural light. Both conditions conflicted with the client’s desire for a bright, open and contemporary office environment. Additionally, the existing hardwood floors which are original to the building, were riddled with holes from previous renovations and damaged by adhesives used for carpet installations. Due to their age and condition, further refinishing was not a viable option. Lastly, acoustics were a big concern to ensure client privacy and to reduce noise from foot traffic which was problematic for the neighboring tenant below.

First things first, all the existing lighting was upgraded to warm-toned LED’s and interior glazing was utilized throughout the space to compensate for the lack of natural light. Several of the fixtures incorporated PET felt in a bold red color to reinforce the company’s brand and to minimize ambient noise. The existing trim and classical features were painted out in various shades of grey to minimize, yet modernize their presence in the space. Sleek black storefront, sophisticated materials, and large-scale graphic wallcoverings work to balance these traditional elements. Shaw carpet products were selected for their tailored aesthetic and were installed where acoustics were a primary concern. The hardwood flooring was salvaged where possible, a nod to the history of the space. Installed in the main conference room, a massive custom wall treatment showcases an aerial view of the Richmond skyline. This focal point can’t be missed and highlights the group’s commitment to the community they love and serve.

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Skills

Posted on

March 28, 2019