Entry # 97

Entry# 97

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Location: Tokyo, Japan

東京都心の狭小敷地に、研修施設と防災拠点機能を兼ね合わせる建築が求められた。 研修時の知的生産性を高めることが最重要課題であり、活気ある人材育成の場、明るく快適な研修環境の実現を目指した。 周囲は住宅やマンションに囲まれているため、双方に対するプライバシー確保が必須であった。外周に窓を設けた場合、視線制御のために常時ブラインドを閉じた状態になることが想定された。そこで、内側に豊かな光庭を確保し、自然の光・風に満たされた開放的な空間を実現している。 防災拠点として、安全性についても厳しい条件があった。住宅密集地での火災延焼に対する堅牢性、地震多発国での耐震安全性の高い強固な躯体が同時に必要であった。安全性と厳しい高さ制限、面積制限をクリアするために、床壁天井全てが躯体コンクリート仕上とし、ミニマルで静謐、開放的な空間が実現した。

In a small site in central Tokyo, a building that combines training facilities and disaster prevention base functions was required. It is the most important task to improve intellectual productivity at the time of training, and aimed at the realization of a bright and comfortable training environment, as a place for lively human resource development. As the surroundings are surrounded by houses and apartments, it was essential to ensure privacy for both parties. When a window was provided on the outer periphery, it was assumed that the blind would always be closed for gaze control. Therefore, we secure a rich light garden inside and realize an open space filled with natural light and wind. As a disaster prevention base, there were severe conditions for safety. Robustness against fire spread in densely populated areas, and strong earthquake resistant safety in a country where earthquakes frequently occur are needed simultaneously. In order to clear safety, severe height restrictions and area restrictions, all floor walls and ceilings are made of a body concrete finish, and a minimal, quiet and open space has been realized.

リング状の光庭と、自然換気窓を備えたブリッジによる立体的な空間により全体を構成した。それぞれの研修室を個室に分けるのではなく、光庭に沿って緩やかに全体がつながり、お互いの様子が見え隠れする。 「テーマや時間により1対1から大人数まで変化する研修スタイルに最適な研修環境」と「地震時の安全性を重視した、天井を貼らない、自然エネルギーを活かした防災環境」を共存させた。自然光で空間全体が満たされ、視線や音が交錯し、自然なつながりを生む“atmosphere”を醸成することで、快適で知的生産性の高い人材育成の場を創造した。 空間を形作る素材は、静謐でありながらそれぞれに熟練の職人の手仕事の痕跡が感じられる。時の移ろいによって様々な角度、様々な光で素材の表情が変化する。はつり仕上のコンクリート、電解研磨仕上の金属パネル、金属を塗り込んだ左官等の、素材の肌理が立体的にあらわれる。

It consisted entirely of a ring-like light garden and a three-dimensional space with a bridge with natural ventilation windows. Rather than dividing each training room into a private room, the whole is gradually connected along the light garden, and the situation of each other is seen and hidden. “A training environment that is optimal for training styles that change from 1: 1 to the number of people depending on the theme and time” and “a disaster prevention environment that does not put a ceiling and that makes use of natural energy with emphasis on safety during earthquakes” coexist . The entire space is filled with natural light, and by creating an “atmosphere” that creates a natural connection by creating a natural connection, it creates a comfortable and highly productive place for fostering human resources. The materials that form the space are quiet but still show signs of the craftsmanship of skilled craftsmen. Depending on the time change, the expression of the material changes with various angles and various lights. The texture of the material appears three-dimensionally, such as hanging finish concrete, electro-polished metal panel, plastered with metal.

Total 0 Votes

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Skills

Posted on

March 29, 2019